Al maandenlang zitten de beurskoersen in de lift. Voorlopig lijken er maar weinig beren op de weg te liggen. De meeste analisten rekenen er tevens op dat de beursrally ook in de nabije toekomst een vervolg krijgt. Toch is dat nog maar sterk te betwijfelen.

Het overgrote deel van de beleggers is tijdens de afgelopen maanden teruggekeerd naar de aandelenmarkten. Inmiddels is duidelijk geworden dat de coronacrash slechts een tijdelijk verschijnsel was en de stieren hebben zich vanaf dat moment sterk herpakt. Sommige beurzen zijn zelfs vanaf de bodem gerekend in waarde verdubbeld.

Deze grafiek waarschuwt voor een trenddraai

Toch moeten beleggers uitkijken dat ze niet te optimistisch gestemd raken. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Hoz en Tradingview, te zien dat de S&P 500 index al sinds het jaar 2009 binnen een stijgend trendkanaal beweegt. Inmiddels is opnieuw de bovenkant van het trendkanaal bereikt. Tijdens de twee voorgaande keren dat dit gebeurde, in de jaren 2015 en 2018, wist dat te leiden tot een trenddraai op de beurzen. Een jaar lang werden de beurzen toen geconfronteerd met een dalende koersbeweging.

Uiteraard hoeft het verleden zich niet te gaan herhalen, maar deze technische grafiek laat wel zien dat de beren spoedig op het beursspeelveld kunnen terugkeren. En beleggers kunnen daar maar beter goed op voorbereid zijn.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger