De volatiliteit op de markten is abnormaal, voornamelijk van de afgelopen dagen. Want de bewegelijkheid in oktober, november en december had men zien aankomen. De hevige fluctuaties tijdens de laatste beursperiode van het jaar echter niet. Dat beweert althans een portfolio manager met heel wat ervaring.

Wat is er de afgelopen dagen allemaal aan het gebeuren? Van donkerrode dalingen tot donkergroene stijgingen. Volgens Christopher Ailman, manager van het California State Teachers’ Retirement System, is dit een abnormale reactie op de markten. Hij vermoedt dat er meer aan de hand is.

The last few days have been abnormal volatility. The volatility we saw earlier in October and November, I went on and said that was expected. That’s typical when you have a bull market that’s so old and so late in the economic cycle.

Bewegelijkheid

Ailman denkt hier een verklaring voor hebben te gevonden. Hij vermoedt dat de volatiliteit ervoor heeft gezorgd dat computers nu meer automatisch handelen en dat er minder menselijke acties aan te pas komen. Zijn commentaar kwam er nadat de Dow Jones donderdag de beursdag 260 punten hoger afsloot en de daling van 611 punten eerder deze week goedmaakte.

Historisch gezien komt het niet vaak voor dat we in december zoveel dalen, we mogen spreken van een uitzonderlijke maand vooral omdat er absoluut geen eindejaarsrally aan te pas is gekomen.

Beleggers en investeerders hebben de laatste tijd op het puntje van hun stoel gezeten omwille van de verschillende factoren die zich momenteel afspelen en de financiële markten beïnvloeden. De handelsoorlog, de Amerikaanse schulden, het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank…

Ailman is van mening dat de volatiliteit en de reacties op de beurzen overdreven is. Hij raadt beleggers en investeerders aan om naar de obligatiemarkten te kijken, die zijn vrijwel ‘stabiel’ gebleven. En daarenboven gaat het nog altijd behoorlijk goed met de wereldeconomie.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere

Reacties