Het laatste kwartaal van het jaar is aangebroken. En oktober staat binnen de beleggingswereld ook wel bekend als de ‘crashmaand’. Eigenlijk is dit hoofdzakelijk te danken aan de jaren 1987 en 2008. Tijdens beide jaren verliep de maand oktober namelijk rampzalig voor de financiële markten. Dit jaar kan het alleen totaal anders zijn.

De aandelenmarkten sloten het derde kwartaal af met een tegenvallende handelsdag. Op Wall Street sloten de indices onveranderd, maar in Europa liepen de verliezen flink op. Deze daling werd veroorzaakt door de begrotingsproblematiek in Italië. Italië gaat namelijk het basisinkomen invoeren en gaat tevens de pensioenleeftijd omlaag brengen. Hierdoor loopt het begrotingstekort voor 2019 op tot 2,4%.

De stier is haast onverslaanbaar

Italië is het zoveelste probleem waar beleggers dit jaar mee geconfronteerd worden. En met de vorige problemen werd behoorlijk goed omgegaan. Denk bijvoorbeeld maar aan de handelsoorlog tussen de VS en China en de problemen rondom de groeilanden. De stier wist zich goed staande te houden en vooral tijdens deze maand zou de stier zich van zijn beste kant kunnen laten zien.

Uit onderzoek van LPL Research blijkt namelijk dat de maand oktober de beste beursmaand is tijdens de ‘Midterm Years’. In bijna 80% van de gevallen sloot de S&P 500 index tijdens deze maand in het groen. De gemiddelde stijging bedraagt 3,3%.