De groei van de wereldeconomie staat op dit moment onder druk, dat zal de meeste mensen niet ontgaan zijn. Volgens economen wordt dit voor een groot deel veroorzaakt door de slopende handelsoorlog tussen de Amerikanen en de Chinezen. De effecten van deze handelsoorlog zijn in het bijzonder bij de productiesector goed voelbaar.

De Chinezen en de Amerikanen lijken steeds nader tot elkaar te komen. Recent werd er nog een ‘mini-deal’ gesloten. Deze mini-deal moet volgens Trump de weg vrijmaken voor een omvangrijke handelsdeal. Toch is het nog maar de vraag of dat binnen afzienbare tijd ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Tijdens de afgelopen maanden zijn we immers meermaals op het verkeerde been gezet door Trump.

Productiesector duikt voor het eerst sinds het jaar 2008 in het rood

Op dit moment ondervindt met name de productiesector zware hinder van de handelsoorlog. Als gevolg van deze handelsoorlog staat de wereldwijde export onder druk. En dat is altijd een slecht teken voor productiebedrijven. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bill Hester, is te zien dat de Amerikaanse, Duitse, Britse en Japanse productiesector onlangs allemaal in het rood gedoken zijn. Ten opzichte van een jaar geleden is de productiesector in deze vier landen gekrompen. En dat gebeurde voor het laatst in het jaar 2008.

Op de grafiek is ook te zien dat sinds het jaar 2000 elke ‘rode notering’ voor de productiesector wist te leiden tot een wereldwijde recessie. Moeten we daar nu opnieuw voor vrezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>