Tijdens de afgelopen beursjaren wist Wall Street bijzonder goede zaken te doen. Ook de beurs van India vierde hoogtijdagen. Toch is er altijd nog één index in de wereld die het beter wist te doen. De Jamaica Stock Exchange Market Index wist namelijk tijdens de afgelopen vijf jaar met 300% in waarde te stijgen (gemeten in dollars). En daar is eigenlijk haast geen verklaring voor te geven.

Een groot deel van de beleggers is van mening dat de beurs min of meer een afspiegeling is van de prestatie van de economie. Toch gaat dat niet altijd op. Over het algemeen is zelfs te zeggen dat de financiële markten vooruitlopen op de reële economie. Verwachtingen zitten immers al in de beurskoersen verwerkt.

De Jamaica Stock Exchange Market Index vliegt door het dak

Opvallend genoeg is de prestatie van de Jamaica Stock Exchange Market Index niet te danken aan de prestatie van haar economie. De reële groei bedroeg tijdens de afgelopen vier jaar gemiddeld minder dan 1% per jaar. En de verwachting is dat de groei over 2018 zal uitkomen op 1,7%. Wat dat betreft is de koersstijging van het afgelopen jaar van ruim 29% dus moeilijk te verklaren.

Volgens Bloomberg is er maar weinig nodig om de Jamaica Stock Exchange Market Index te laten stijgen. Er zijn maar 37 aandelen genoteerd op de beurs en de gezamenlijke waarde bedraagt minder dan 11 miljard dollar. Met andere woorden is er niet veel geld nodig om een hausse in de markt te veroorzaken. Ook is het niet mogelijk om ‘short’ te gaan op deze beurs. Beleggers hebben tevens slechts 3,5 uur tijd per werkdag om aandelen te kopen en verkopen. Tijdens de voor- en nabeurs handelen is tevens niet mogelijk.

Blijkbaar zijn dat de ideale ingrediënten om een werkelijke beursrally te ontketenen.