Tijdens de afgelopen twee maanden was er sprake van een lage beweeglijkheid. De beursrally wist er voor te zorgen dat het vertrouwen in stijgende beurskoersen weer terugkeerde. Ook de centrale banken wisten te zorgen voor kalmte op de beursvloer. Toch moeten we volgens zakenbank Société Générale  rekening houden met een toename van de beweeglijkheid.

Volgens Jitesh Kumar, een derivatenstrateeg bij Société Générale, is de ‘Real Fed Rate’ de meest accurate voorspeller van de volatiliteit op de financiële markten. Deze ‘Real Fed Rate’ wordt bepaald door de rente op het Amerikaanse schatkistpapier te nemen minus de verwachtingen voor de inflatie voor de korte termijn. En deze ‘Real Fed Rate’ zat tijdens de afgelopen jaren flink in de lift als gevolg van de renteverhogingen die de Amerikaanse centrale bank wist door te voeren.

Beleggers moeten vrezen voor een stijgende volatiliteit

Hogere rentetarieven kunnen beleggers op de aandelenmarkt nerveus maken omdat dit zich vertaalt in hogere financieringskosten, die op hun beurt de bedrijfsinvesteringen, de winst en uiteindelijk het economische momentum kunnen verlammen.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de ‘Real Fed Rate’ normaliter 30 maanden vooruit loopt op de VIX-index. Kumar benadrukt dat we de komende 2,5 jaar dus rekening moeten houden met een toenemende beweeglijkheid op de financiële markten. En uit onderzoek blijkt dat dit weinig goeds voorspelt voor de rendementen op aandelen. Sinds 1990 zijn periodes met een hogere dagelijkse volatiliteit immers meer geassocieerd met dagen waarop aandelenkoersen dalen dan wanneer ze stijgen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)