Het jaar 2022 verloopt voor de beurzen vooralsnog heel anders dan de meeste analisten hadden zien aankomen. Tegen alle verwachtingen in werden de beurzen deze maand geconfronteerd met een serieuze prijsval. En de oorzaak van deze dalende beursbeweging lijkt bekend te zijn. En daarmee ziet de toekomst voor de aandelenmarkten er niet bepaald rooskleurig uit.

Het zal beleggers niet zijn ontgaan dat de centrale banken tijdens de afgelopen maanden hun monetaire beleid drastisch hebben aangepast. Zo bouwen de centrale banken in rap tempo hun opkoopprogramma’s af en ook lijken de eerste renteverhogingen onderweg te zijn. Het tijdperk van ruimhartige monetaire steunmaatregelen lijkt hiermee definitief achter de rug te liggen. En voor de aandelenmarkten kan dit gezien worden als de grootste bedreiging die er op dit moment te vinden is.

De aandelenmarkten gaan zware jaren tegemoet

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van TS Lombard en Bloomberg, is de verwevenheid tussen het monetaire beleid van de belangrijkste centrale banken in de wereld en de prestatie van de MSCI World Index in beeld gebracht. Op basis van deze grafiek kan geconcludeerd worden dat de monetaire steun van de centrale banken tijdens de afgelopen jaren heeft geleid tot een gigantische beursstijging. Het probleem daarbij is echter dat er mogelijk een grote zeepbel is gecreëerd op de aandelenmarkten. Zelden was er immers sprake van een dergelijke hoge koers-winstverhouding.

Nu de centrale banken hun steunmaatregelen aan het afbouwen zijn, lijkt de toekomst er ineens een stuk minder rooskleurig uit te zien. De kans is namelijk groot dat de beurzen de komende jaren verder onder druk komen te staan. Tenminste, dat doet deze grafiek ons geloven.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)