Afgelopen donderdag stond het rentebesluit van de Europese centrale bank op het programma. Uiteraard bleef de rente ongewijzigd. ECB-voorzitter Christine Lagarde liet tijdens de toelichting weten dat de centrale bank niet van plan is om binnen afzienbare tijd de rente te verhogen. Vooralsnog lijkt de ECB zich geen zorgen te maken over de gestegen prijzen. En daar is een duidelijke reden voor te geven.

Al enkele jaren hamert de Europese centrale bank op een inflatiecijfer van rond de 2%. Volgens de economen is een dergelijke inflatie ‘gezond’ te noemen en leidt dat tot een betrouwbare en gestage economische groei. Tijdens de afgelopen jaren was er echter structureel sprake van een inflatie van onder de 2%.

Het lange termijn inflatiedoel is nog lang niet binnen handbereik

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Frederik Ducrozet, is te zien dat de ECB inmiddels fors achterloopt op het inflatieplaatje dat in het jaar 2012 geschetst is. Wat dat betreft kan een (tijdelijk) hogere inflatie helemaal geen kwaad. Deze grafiek laat zien dat als er tijdens de jaren 2021 tot en met 2027 elk jaar gemiddeld sprake is van een inflatie van 3,3%, dat in dat geval pas in het jaar 2027 het lange termijn inflatiedoel van de ECB bereikt wordt.

Uiteraard is het wel van belang dat de inflatie op korte termijn niet te ver doorslaat. Mocht er tijdelijk immers wel sprake zijn van een extreem hoge inflatie, dan kan dit een bedreiging zijn voor het economische herstel. Beleggers moeten dus niet denken dat na de persconferentie van Lagarde alle kou uit de lucht verdwenen is.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>