Tijdens de afgelopen maanden is er op monetair gebied veel veranderd. De wereldwijde centrale banken zijn een soepeler monetair beleid gaan voeren. En ook de Amerikaanse centrale bank voerde enkele stimuleringsmaatregelen door. Zo werd de rente dit jaar al drie keer verlaagd. Daarnaast zit de balanspositie van de Fed al weken in de lift. Het heeft er alle schijn van dat een nieuw QE-tijdperk is aangebroken.

In minder dan twee maanden tijd is de balanspositie van de Fed gestegen met 300 miljard dollar. En dat is te danken aan de kapitaalinjecties die de Amerikaanse centrale bank heeft moeten verrichten op de repo-markt. Deze financiële injecties moesten er voor zorgen dat de Amerikaanse rente binnen de bandbreedte van 1,50-1,75 procent zou blijven liggen.

Balanspositie van de Fed stijgt aan het hardste tempo sinds 2009

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bianco Research, is te zien dat de balanspositie van de Amerikaanse centrale bank al enkele maanden in de lift zit. In een halfjaar tijd is de balanspositie gestegen met meer dan 800 miljard dollar. En dat zonder een ‘officieel’ stimuleringspakket te lanceren. De balanspositie van de Fed is in zes maanden tijd gestegen aan het hardste tempo sinds het jaar 2009. Destijds werd officieel het eerste stimuleringspakket gelanceerd (QE1).

Ondanks het feit dat Jerome Powell niet spreekt van een officieel stimuleringspakket, heeft het daar wel alle schijn van. De effecten zijn in ieder geval hetzelfde.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS