Tijdens de afgelopen jaren is de interesse in groeiaandelen fors toegenomen. En dat is ook niet verwonderlijk want aandelen als Netflix en Amazon wisten hoge ogen te gooien op Wall Street. Als gevolg van deze trend zijn waarde-aandelen min of meer in het vergeethoekje geraakt.

Simpel gezegd kunnen we aandelen onderverdelen in twee categorieën: waarde-aandelen en groeiaandelen. Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Waarde-aandelen zijn over het algemeen aandelen van beursgenoteerde bedrijven die te maken hebben met een relatief lage waardering. Dit zijn over het algemeen stabiele bedrijven die beleggers trakteren met vaak een royaal dividend. Deze aandelen zou je moeiteloos voor jaren in de portefeuille kunnen stoppen.

Groeiaandelen weten al jaren te ‘outperformen’

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van CNBC, is te zien dat de groeiaandelen al jaren een betere prestatie weten af te leveren dan waarde-aandelen. Deze trend is al sinds het jaar 2012 van kracht en tijdens de afgelopen drie jaar is die trend alleen maar in een nog hogere versnelling terecht gekomen.

Volgens diverse analisten kan het kantelpunt echter dichtbij zijn. Juist in tijden waarin de economische groei begint af te nemen kiezen beleggers er vaak liever voor om ‘betrouwbare’ aandelen in de portefeuille te hebben zitten. En in dat geval gaat de voorkeur vaak uit naar waarde-aandelen.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar