Sinds de zomer van 2020 hebben de goud- en zilversector het al lastig. Met name de goudsector viel tijdens de afgelopen maanden in negatieve zin op. Beleggers moeten echter proberen om door deze tegenvallende beursperiode heen te kijken. Er is namelijk een belangrijk argument op te noemen waarom je op dit moment goud- en zilvermijnaandelen in de portefeuille moet hebben zitten.

Beleggers zijn er tijdens het afgelopen jaar aan herinnerd dat edelmetalen prima kunnen fungeren als veilige haven. Juist tijdens de coronacrisis wisten de goud- en zilversector te excelleren. En de kans is aanwezig dat de beursrally bij de edelmetalen nog niet ten einde is gekomen. Deze rally is namelijk compleet anders dan alle voorgaande rally’s.

De goud- en zilversector zijn getransformeerd in een cashflowmachine

Tavi Costa, analist bij Crescat Capital LLC, laat weten dat er tijdens de afgelopen kwartalen iets is gebeurd wat tijdens de afgelopen 25 jaar nog nooit eerder is gebeurd. Al vijf kwartalen op rij is er sprake van een positieve cashflow bij de goudmijnaandelen. En dat is een hele verandering, want sinds de jaren ’90 was er bijna 30 jaar lang sprake van een negatieve cashflow. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is tevens te zien dat er bij 73% van de goud- en zilvermijnbedrijven op jaarbasis gemeten sprake is van een positieve cashflow. Dit percentage is nog nooit zo hoog geweest.

Simpel gezegd houdt dit in dat de goud- en zilversector zijn getransformeerd in een cashflowmachine. En als je dat in ogenschouw neemt, dan kom je al snel tot de conclusie dat er binnen de goud- en zilversector nog steeds sprake is van een onderwaardering.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!