Streamingsdienst Netflix pakte vorige week uit met prachtige cijfers. Tenminste, zo zagen de cijfers er op het eerste gezicht uit. Pas later in de week besefte een groot deel van de beleggers dat Netflix een serieus ‘cashflow-probleem’ heeft en als gevolg daarvan moest het aandeel tijdens de handelssessie van donderdag flink waarde inleveren. Hoe groot is dat probleem eigenlijk?
Laten we allereerst beginnen met het goede nieuws. Netflix wist tijdens het derde kwartaal 7 miljoen nieuwe abonnees aan het klantenbestand toe te voegen. Dit is een indrukwekkende prestatie. Zeker in vergelijking met de verwachtingen van de analisten. De analisten rekende immers op een abonneegroei van 5 miljoen. Netflix heeft op dit moment een klantenbestand van 137 miljoen abonnees.
Netflix wordt geconfronteerd met een dieprode cashflow
Deze abonneegroei is natuurlijk fantastisch, maar wat weinig beleggers op dit moment beseffen is dat Netflix behoorlijk wat dollars moet besteden aan het werven en behouden van een abonnee. En als gevolg daarvan heeft de streamingsdienst nog steeds te maken met een dieprode cashflow. De verwachting is dat die cashflow dit jaar zal uitkomen tussen minus 3 à 4 miljard dollar.
En uiteraard is het geen probleem om ‘tijdelijk’ geconfronteerd te worden met een negatieve kasstroom. Amazon werd daar immers ook jarenlang mee geconfronteerd. Maar, het wordt wel een probleem als de toekomstverwachtingen uiteindelijk niet waargemaakt kunnen worden. Netflix-beleggers rekenen er nu op dat de miljardenuitgaven zich in de (verre) toekomst in miljardenwinsten zullen vertalen. Of die verwachting realistisch is, is nog maar sterk de vraag. Zeker gezien de toegenomen concurrentie vanuit HBO en Disney.