Sinds maart vorig jaar zitten de aandelenmarkten al stevig in de lift. Deze beursstijging kwam voor de meeste analisten als een complete verrassing. Destijds werd de wereld immers nog maar net geteisterd door het coronavirus. Juist toen wisten de beurzen al vroegtijdig een bodem te bereiken. Wat is de rol van de centrale banken hierin geweest?

De beleggers die al wat langer meelopen kunnen bevestigen dat de centrale banken al jaren een belangrijke rol vervullen op de financiële markten. Zo wist het jarenlange ruimhartige monetaire beleid te leiden tot rust op de aandelenmarkten. En vorig jaar zijn opnieuw alle middelen ingezet om de onrust op de financiële markten in de kiem te smoren.

Steunmaatregelen van de centrale banken hebben geleid tot rust op de aandelenmarkten

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat er sinds vorig jaar maart al sprake is van een sterk verband tussen de S&P 500 index enerzijds en de Global Liquidity Index anderzijds. De laatstgenoemde index is tijdens de afgelopen 12 maanden exponentieel in waarde gestegen als gevolg van de ruimhartige steunmaatregelen van de centrale banken. Zij hebben de geldpers overuren laten draaien en dit heeft uiteraard geleid tot een toegenomen liquiditeit.

Het probleem is alleen dat de centrale banken op een gegeven moment hun steunmaatregelen zullen moeten gaan afbouwen. Tevens zullen de balansposities van de centrale banken afgebouwd moeten worden. Op dat moment transformeren de centrale banken dus van een belangrijke ‘koper’ in een belangrijke ‘verkoper’. En beleggers moeten dat effect niet onderschatten.

3 ongeziene koopjes onder 5 dollar

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toekomstige toppers van de beurs te worden.

Download hier jouw gratis gids: 3 ongeziene koopjes onder 5 dollar