De financiële markten kunnen het moeilijk gaan hebben de komende periode als ‘corporate America’ naar buiten komt met de nieuwe bedrijfsresultaten, vooral als deze resultaten benadrukken dat de economische groei effectief in het slop zit. De resultaten van het tweede kwartaal worden dus nauwgezet in de gaten gehouden door beleggers en investeerders.

Het volgende grote risico op de financiële markten? Dat zijn de bedrijfsresultaten van het tweede kwartaal. De aandelenmarkten in Amerika hebben een nieuw recordniveau gehaald en dat is een bijzonder fragiel niveau, vooral als de bedrijfsresultaten blijken tegen te vallen als gevolg van de groeivertraging waar men zo voor vreest met als oorzaak de handelsoorlog met China.

De rally van de afgelopen is bijzonder vreemd te noemen gezien er redelijk wat angst en onzekerheid is door de handelsoorlog. Maar een sterk Amerikaans jobrapport en de ‘dovish’ Federal Reserve geven beleggers toch voldoende vertrouwen om aandelen in te slaan en te blijven investeren.

If the data doesn’t corroborate expectations right now, it’s going to be more of a choppy market. Either way, earnings season, more than previously, is going to be a minefield because of these tariffs and a slowing growth story — and stocks that are at record highs. That doesn’t leave much room for error.

Kwartaalcijfers

Volgende week publiceren Amerikaanse bedrijven hun kwartaalcijfers met zakenbank Citigroup die de spits afbijt, gevolgd door J.P. Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Wells Fargo. Ondertussen is de S&P 500 gestegen naar 3013 punten maar men verwacht dat de index het tijdens de komende periode wat moeilijker gaat hebben. Analisten verwachten teleurstellende cijfers.

Men verwacht dat de ‘earnings’ voor de bedrijven in de S&P 500 het afgelopen kwartaal met 2,9 procent zijn gedaald. Van de 114 bedrijven heeft 77 procent negatieve vooruitzichten voor hun kwartaalrapporten. De hoofdoorzaak zijn ongetwijfeld de verminderde economische activiteiten die veroorzaakt worden door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China.

Het wordt dus afwachten wat volgende week in petto heeft voor ons, bij teleurstellende cijfers kunnen we lichtjes gaan corrigeren. Maar langs de andere kant kan de Federal Reserve de schade beperken met hun renteverlaging. Bij goede kwartaalrapporten zal het recordniveau van de S&P 500 nog wat een eindje hoger gaat en kan blijven duren tot de volgende rapportenreeks.

Bronnen: CNBC

Foto: Michael Theis – Flickr CC BY-ND 2.0