Een donderslag bij heldere hemel: de aankondiging dat Tesla CEO Elon Musk ‘mogelijk’ Tesla zal privatiseren door het bedrijf van de beurs te halen. Aan een koers van $420 betekent dat Musk Tesla waardeert op $82 miljard. De markt gelooft er niet 100% in. Maar zelfs indien Musk niet zou slagen, kan Tesla nog steeds winnen bij deze ‘stunt’.
De forse koerssprong van het aandeel Tesla kan namelijk een opluchting betekenen voor de schuldenlast van het bedrijf. Meer dan een derde van de bijna $12 miljard schulden die het bedrijf torst, bestaat uit converteerbare obligaties.
Bij converteerbare obligaties kunnen de obligatiehouders ervoor kiezen hun ontleend kapitaal om te zetten naar aandelen Tesla. De prijs waaraan obligatiehouders kunnen converteren, ligt op voorhand vast. Staat de aandelenkoers hoger, is dat interessant. Staat de aandelenkoers lager, zal de obligatiehouder zijn kapitaal terugvragen. Dit kan op of vóór vervaldag.
Tesla heeft er alle baat bij dat obligatiehouders hun converteerbare obligaties (zo snel mogelijk) omzetten naar aandelen om 2 redenen:
- Op de obligaties moet Tesla een rente betalen terwijl het bedrijf geen dividend uitkeert op zijn aandelen.
- Wanneer men een obligatie converteert naar aandelen, moet Tesla geen kapitaal ophoesten om de obligatiehouders terug te betalen.
De cashflow van Tesla
En net daar wringt natuurlijk het schoentje. Tesla heeft al zijn kapitaal nodig om auto’s te produceren. Elon Muks heeft aangegeven dat Tesla in de tweede jaarhelft een positieve vrije cashflow zal genereren en dus geen extra kapitaal nodig heeft.
In maart 2019 is er echter een converteerbare obligatie van $920 miljoen die op vervaldag komt. Uitoefenprijs van de conversie naar aandelen: $359,87. Voor de tweet van Musk stond het aandeel daar onder … nu niet meer.
Volgens Elon Musk is de financiering voor een privatisering van $82 miljard reeds in orde. Maar analisten zijn nog steeds sceptisch omdat geen enkele investeringsbank die werd gecontacteerd door Bloomberg News iets weet.
Stunt of niet, Tesla wordt er in ieder geval beter van.
Bron: Bloomberg
Foto Credit: iStock