De meeste aandelenmarkten hebben er een rampzalige maand opzitten. Ook Wall Street moest in de maand mei flink wat terrein prijsgeven. Steeds meer beleggers beginnen te vrezen voor een langdurige daling. Mogelijk is die angst niet terecht.

De Advance-Decline Line wordt door analisten vaak gebruikt om de gezondheid binnen de financiële markt te meten. Deze NYSE Advance-Decline Line meet het aantal aandelen dat over een bepaalde periode in prijs is gedaald of gestegen. Daarnaast houdt het ook rekening met de vorige slotstand. Over het algemeen kan deze Advance-Decline Line worden gezien als een zogenoemde ‘breath indicator’.

Binnenkort nieuwe recordkoersen?

Uit onderzoek blijkt dat de NYSE Advance-Decline Line in het verleden rond belangrijke toppen al vroegtijdig een dalende beweging liet zien. Pas later was deze dalende beweging ook terug te zien in het koersverloop van de Dow Jones index. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van McClellan Financial Publications, is te zien dat de NYSE Advance-Decline Line de recente stijging bij de Dow Jones index juist ondersteunde. Er was geen sprake van een zogenoemde ‘negatieve divergentie’ die wel zichtbaar was vorig jaar.

Uiteraard biedt de NYSE Advance-Decline Line geen garantie voor stijgende beurskoersen, maar mogelijk is de angst van de beleggers op dit moment niet terecht. Dit kan namelijk ook gewoon een ‘gezonde’ beurscorrectie zijn. En als dat het geval is, mogen we op nog veel moois rekenen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>