De markt is veel te optimistisch als het gaat over een rente verlaging van de Fed. Volgens de markt is het namelijk vrijwel zeker dat de Amerikaanse centrale bank de rente zal verlagen. Maar bestuurders van zakenbanken Goldman Sachs en UBS waarschuwen ervoor dat beleggers niet te optimistisch moeten zijn.

Normaliter is het positief voor de aandelenmarkt als centrale banken de rente verlagen. Dat komt omdat aandelen relatief gezien aantrekkelijker worden tegenover obligaties. Ook zou een lagere rente de economische groei moeten stimuleren, waardoor bedrijven hogere winsten maken.

Onlangs bleek uit een grafiek van Jeroen Blokland op twitter dat de markt meer dan 90 procent zeker is dat de Fed de rente dit najaar zal verlagen.

De markt overschat de kans

Maar wees er als belegger niet zeker van dat de rente in Amerika omlaag gaat, is de boodschap van Axel Weber, bestuursvoorzitter van de Zwitserse bank UBS. Hij zei op een conferentie in Tokyo:

Ik denk dat de markt de hoeveelheid rente verlagingen die de Fed zal inzetten overschat.

Weber is niet de enige die zo denkt. Ook John Waldron, de president en COO van Goldman Sachs, uitte zijn zorgen:

De markt prijst een substantieel aantal verlagingen van de Fed in. Ik maak me een beetje zorgen dat de markt te optimistisch is over hoeveel en hoe snel de Fed actie zal ondernemen.

Er is geen hardbewijs

Weber onderbouwde zijn uitspraak nog. Volgens hem is er helemaal geen hard bewijs dat er een onmiddellijke rente verlaging aankomt. Tenminste als je luistert naar Jerome Powell, de Fed-voorzitter, en naar andere bestuurders van de Fed.

Daarnaast beargumenteert Weber dat er in de tweede helft van 2019 een rente verlaging kan komen als de economische data verder verzwakt. Alleen dan moet de staat van de economie wel verzwakken.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar