De wereldwijde aandelenmarkten zijn in zwaar weer beland. De schade op Wall Street valt, relatief gezien, nog wel mee. Maar, met name het onderliggende plaatje zorgt voor angst bij beleggers. Een van de belangrijkste indicatoren is namelijk van richting veranderd. En dat voorspelt weinig goeds.

De zorgen over Italië lijken met de week groter te worden. Eerder deze week bereikte de Italiaanse tienjaarsrente het hoogste niveau in meer dan vier jaar tijd. Dit komt met name omdat de Italiaanse regering zich fel keert tegen Brussel. Het Italiaanse begrotingstekort vormt volgens sommige economen zelfs een bedreiging voor de toekomst van de eurozone. Mede daardoor worden op dit moment hoofdzakelijk Europese aandelen gedumpt.

De Advance/Decline lijn geeft een waarschuwingssignaal af

Wall Street is in verhouding met de meeste andere beurzen nog steeds een van de sterkhouders, maar de vraag is hoelang de Amerikaanse stier dit nog weet vol te houden. De Advance/Decline lijn is immers aan het dalen en dat voorspelt weinig goeds. Deze Advance/Decline lijn meet immers de draagbaarheid van de rally.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, is de angstaanjagende situatie in beeld gebracht. De huidige beweging bij de Advance/Decline lijn doet ons denken aan het jaar 2007. Destijds gaf deze indicator ook tijdig een waarschuwingssignaal af.

Op het moment dat steeds minder aandelen deze rally dragen, wordt het voor de stier onhoudbaar om het hoofd boven water te houden.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)