In de meeste Westerse landen zijn de coronabesmettingen tijdens de afgelopen weken aanzienlijk gestegen. Als reactie daarop is er bij de meeste landen een nieuwe lockdown ingevoerd. Uiteraard heeft dit grote consequenties voor de economie. Toch lijkt een belangrijke economische impuls in aantocht te zijn.

In Europa zitten de meeste landen weer op slot. Het positieve vaccinnieuws is tijdens de afgelopen weken als sneeuw voor de zon verdwenen als gevolg van het stijgende aantal nieuwe coronabesmettingen. Tevens is de Britse variant van het dodelijke virus in diverse Europese landen sterk in opkomst. Het gevolg is dat de lockdowns er weer voor moeten zorgen dat het aantal ziekenhuisopnamen tot een aanvaardbaar laag niveau wordt gereduceerd.

Na de coronacrisis kan er een krachtig economisch herstel gaan optreden

Een aanzienlijk deel van de ondernemers zit inmiddels met de handen in het haar. Het heeft er alle schijn van dat de lockdown nog een tijdje van kracht zal blijven en voor diverse bedrijven heeft dit grote economische gevolgen. Dit is ook terug te zien bij de meest recente algemene Europese economische cijfers.

Toch lijkt een belangrijke economische impuls in aantocht te zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat huishoudens nog nooit zoveel spaargeld tot hun beschikking hadden (als percentage van het BBP). De verwachting is dat een deel van dit geld uitgegeven gaat worden op het moment dat de coronarestricties opgeheven worden. En dat kan de economie een krachtige impuls gaan geven.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>