Het beursjaar 2021 is in veel opzichten een memorabel beursjaar. Een van die bijzonderheden is het feit dat de aandelenmarkten tot nu toe dit jaar niet geconfronteerd zijn met een beurscorrectie van minstens 5%. En een belangrijk onderzoek laat zien dat dit goed beursnieuws voor de laatste maanden van het jaar kan betekenen.

De aandelenmarkten zijn tot nu toe bezig aan een fantastisch beursjaar. De winstteller stond bij de S&P 500 index tot en met augustus op ruim 20%. Daarnaast is deze stijgende beweging min of meer vloeiend verlopen, want de Amerikaanse beurs is geen enkele keer geconfronteerd met een serieuze beurscorrectie. Wat dat betreft is het niet vreemd dat veel beleggers optimistisch gestemd zijn.

Eindejaarsrally kan vroegtijdig gaan aanbreken

Uit onderzoek van Bank of America Global Research blijkt dat de huidige beursrally goed nieuws voor de laatste maanden van het jaar kan gaan betekenen. Zo hebben de analisten van de Amerikaanse zakenbank onderzocht hoe de S&P 500 index in het verleden tijdens de laatste 4 maanden van het jaar heeft gepresteerd indien er tot en met augustus geen sprake was van een beurscorrectie van minstens 5%. Op de bovenstaande tabel is te zien dat er in dat geval tijdens de periode september-december altijd sprake was van een stijgende beweging. De gemiddelde beursstijging tijdens de laatste 4 maanden van het jaar bedraagt daarbij 8,2%.

Overigens betekent dit niet dat de aandelenmarkten tijdens de laatste maanden van het jaar niet meer geconfronteerd kunnen worden met enkele serieuze berentikken. Vanaf de top van de periode januari-augustus gemeten is er namelijk sprake van een gemiddelde beurscorrectie van 4,2% tijdens de laatste periode van het jaar. Mocht het verleden zich gaan herhalen, dan kan een dergelijke beurscorrectie door beleggers wel aangegrepen worden om nieuwe posities aan de portefeuille toe te voegen.

3 ongeziene koopjes onder 5 dollar

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toekomstige toppers van de beurs te worden.

Download hier jouw gratis gids: 3 ongeziene koopjes onder 5 dollar