De aandelenmarkten lijken van plan te zijn om dit beursjaar in stijl af te sluiten. Tijdens de afgelopen handelsdagen werden de records immers verder aangescherpt. Afgelopen donderdag wist de Nasdaq index zelfs voor de 10de handelsdag op rij te stijgen naar een nieuwe recordkoers. In het verleden kwam dat slechts zes keer eerder voor.

De meeste beleggers hebben reeds de boeken voor dit jaar gesloten. De laatste handelsdagen van het jaar staan altijd in het teken van lage handelsvolumes. Die lage handelsvolumes zorgen er voor dat er soms heftige koersbewegingen zichtbaar zijn. Vooralsnog is dat in positieve zin het geval, want afgelopen vrijdag wisten de beurzen opnieuw verder in waarde te stijgen.

Volgens dit onderzoek moeten beleggers rekening houden met beurszwakte

Uit onderzoek van Ryan Detrick, strateeg bij LPL Research, blijkt dat de Nasdaq index afgelopen donderdag een bijzondere mijlpaal wist te bereiken. De toonaangevende technologie-index wist namelijk voor de 10de handelsdag op rij te stijgen naar een nieuwe recordkoers. En in het verleden hebben we dit slechts zes keer eerder gezien.

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Ryan Detrick, is te zien dat de Nasdaq index in dat geval vaak drie en zes maanden later tegenvallend presteert. Per saldo is er in dat geval sprake van een daling. Slechts in respectievelijk twee en drie van de zes gevallen wist de Nasdaq index hoger te sluiten.

Wat dat betreft moeten beleggers dus op korte termijn rekening houden met de nodige beurszwakte. Het langere termijn plaatje ziet er echter nog steeds rooskleurig uit. Gemiddeld gezien noteert de Nasdaq index immers een jaar later ruim 15% hoger. In het verleden noteerde de Nasdaq index een jaar later altijd hoger.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>