Tijdens de afgelopen handelsweek werden beleggers geconfronteerd met paniek op de beursvloer. Tijdens de handelssessie van vrijdag doken de beurzen diep in het rood en deze verkoopgolf was te danken aan de omikronvariant. Toch werd er een week eerder al vroegtijdig een verkoopsignaal afgegeven. En beleggers kunnen dit signaal maar beter erg serieus nemen.

De beleggers die al wat langer meelopen die weten dat de paniek op de handelsvloer te meten is door middel van de volatiliteitsindex (VIX). Als de VIX-index in waarde weet te stijgen dan impliceert dat een toegenomen onzekerheid op de aandelenmarkten. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat een dergelijke stijging veelal gepaard gaat met dalende beurskoersen. Opvallend genoeg wisten de S&P 500 index en de VIX-index twee weken geleden allebei in waarde te stijgen. Voor Wall Street betekent dit waarschijnlijk slecht nieuws.

Stijging bij zowel de S&P 500 als de VIX-index betekent slecht nieuws voor Wall Street

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is te zien dat het tijdens de afgelopen 5 jaar slechts vier keer eerder is voorgekomen dat de S&P 500 index en de VIX-index beiden tijdens dezelfde handelsweek in waarde wisten te stijgen. Op de grafiek is ook te zien dat het in dat geval vaak slecht nieuws voor Wall Street betekende. In het verleden wist dat namelijk altijd te leiden tot een beurscorrectie en tijdens het jaar 2020 resulteerde dat zelfs in de beruchte coronacrash.

Voor beleggers is het te hopen dat het deze keer beter afloopt. Gezien de betrouwbaarheid van dit signaal lijken beleggers er echter verstandig aan te doen om voorzorgsmaatregelen te nemen. Mogelijk is het gevaar van de beer immers nog niet geweken.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)