Het zal niemand zijn ontgaan dat het algemene prijspeil in de lift zit. Door de sterke inhaalvraag en tevens de snelle groei van de wereldeconomie is er een mismatch ontstaan tussen de vraag- en aanbodzijde. Deze mismatch heeft geleid tot stijgende prijzen. In Europa wordt dat plaatje steeds duidelijker en dat verhoogt de druk op de ECB om het monetaire beleid aan te passen.

De meeste Europese landen hebben op dit moment te maken met een inflatie van rond de 4 procent. In Spanje en Duitsland wist het algemene prijspeil zelfs onlangs boven de 5 procent uit te komen. Ook in Nederland en België loopt de inflatie al enkele maanden stevig op en de verwachting is niet dat daar binnenkort verandering in gaat komen.

Inflatiecijfers vormen een bedreiging voor het monetaire beleid

Ondanks de oplopende inflatie rekent Christine Lagarde, voorzitter van de Europese centrale bank, nog steeds op een ‘tijdelijk karkater’. Volgens haar zal de inflatie binnen afzienbare tijd weer gaan afnemen en derhalve is het niet nodig om vergaande maatregelen door te voeren. Tot nu toe laten de inflatiecijfers echter een compleet ander beeld zien en op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg Economics, is te zien dat we een dergelijke inflatiestijging in de Eurozone nog nooit eerder hebben gezien.

Mocht de inflatie langere tijd onder ons blijven, dan moeten beleggers rekening houden met vergaande monetaire maatregelen. De kans op een renteverhoging in 2022 lijkt immers met de dag toe te nemen. En het is nog maar de vraag of de financiële markten zonder de steun van de centrale banken kunnen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>