De Amerikaanse centrale bank besloot afgelopen woensdag om de rentestand voor de derde keer dit jaar op te trekken. De rente beweegt nu tussen de bandbreedte van 2% en 2,25%. Uiteraard was Trump ontevreden over deze renteverhoging. De Amerikaanse president liet al eerder weten dat de rente volgens hem te hoog is. Trump kan maar beter rekening houden met meer renteverhogingen.

Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, liet tijdens de persconferentie van afgelopen woensdag weten dat de kans groot is dat er dit jaar nog een renteverhoging plaatsvindt. Mocht die renteverhoging er daadwerkelijk komen, dan komt de teller op vier renteverhogingen te staan (2018). Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat beleggers die kans op 80% schatten.

Er zijn meer renteverhogingen op komst

Overigens blijft de Amerikaanse centrale bank erg optimistisch over de groeivooruitzichten. Volgens de Fed zal het Amerikaanse bruto binnenlands product in 2019 met 2,5% gaan groeien. In 2020 en 2021 zal de groei volgens de verwachtingen uitkomen op respectievelijk 2% en 1,8%. De Fed is met name opvallend optimistisch gestemd over de Amerikaanse arbeidssector. De FOMC-leden verwachten immers dat het werkloosheidspercentage volgend jaar verder zal dalen naar 3,5%.

Daarnaast is de verwachting dat de inflatie de komende jaren rond de 2% zal bedragen. En juist deze inflatie zorgt er voor dat de Fed de rentestand wel moet blijven verhogen. In 2019 zullen er naar verwachting nog drie rentestappen volgen. En Trump lijkt daar weinig aan te kunnen veranderen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>