Zakenbank JP Morgen heeft zijn vooruitzichten voor de olieprijzen van 2019 aangepast. Eerder voorspelden ze een prijsstijging naar 83,50 dollar per vat, maar nu zijn ze minder positief over de evolutie op de oliemarkt. In 2019 schatten ze dat de prijs slechts stijgt naar 73 dollar.

Scott Darling, hoofd van olie- en gas bij JP Morgan, vertelde aan CNBC dat de investeringsbank onlangs haar vooruitzichten heeft herzien, mede als gevolg van de startende heropleving van Noord-Amerikaans schaliegas in de tweede helft van volgend jaar. JP Morgan verwacht dat de prijs van Brent, de internationale benchmark voor olie, in 2019 zal stijgen naar 73 dollar.

U.S. politics has played a part …(but) it’s still been supply-demand driven.

Vraag en aanbod

De groei van de vraag zal zwaar doorwegen, vooral nadat de Organisatie van de Olie-exporterende Landen (OPEC) is overeengekomen om de productie eerder dit jaar op te voeren. De markt is nu gefocust op de volgende vergadering van de groep op 6 december.

Darling zei dat de OPEC de olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag voor het hele volgende jaar moet verminderen om de oliemarkt in evenwicht te brengen. Doen ze dit niet, dan blijft er een groot verschil tussen de vraag- en aanbodzijde en zullen de prijzen gedrukt blijven.

De trend is bijzonder slecht de afgelopen maanden. De olieprijzen hebben flink tikken geïncasseerd en zitten in een steile rit naar beneden. Dat heeft te maken met allerlei geopolitieke gebeurtenissen zoals de herziening van de Amerikaanse sancties voor Iran, de spanningen met Saudi-Arabië omtrent de moord op journalist Jamal Khashoggi en de OPEC-landen die hun beleid willen wijzigen.

Bronnen: CNBC

Foto: Sergio Russo – Flickr – CC BY-SA 2.0

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>