De Chinese economie groeide vorig jaar met 3 procent, dat is lager dan de 5,5 procent die de Chinese overheid had vooropgesteld. De strenge coronamaatregelen en gesloten economie droegen bij aan de tragere economische groei. Voor dit jaar verwachten ze een toename van 5 procent, economen voorspellen zelfs een groei van 5,21 procent.

2022 was geen al te best jaar voor China. Zelf hadden ze een groeidoel vooropgesteld van 5,5 procent maar gezien de strenge coronamaatregelen en de beperkte economische activiteiten, groeide de economie ‘slechts’ met 3 procent. Op zich niet zo heel slecht gezien de omstandigheden, maar toch voldeden ze niet aan de verwachtingen.

Voor dit jaar zijn ze opnieuw ambitieuzer en dat mag ook wel vermits de economie aan het heropenen is dankzij de versoepelingen omtrent het coronabeleid. De Chinese overheid verwacht een economische groei van 5 procent en dan zijn ze zelfs nog bescheiden. Tal van economen voorspellen dat de Chinese economie dit jaar met 5,21 procent gaat groeien.

This year a likely rebound in the housing market (as well as the exit from its ‘zero Covid’ policy) will help China’s GDP growth to improve.

Zakenbanken

De economen van Societe Generale zijn het meest optimistisch en achten zelfs een groeicijfer van 5,8 procent mogelijk. Zakenbanken Citi group en Morgan Stanley voorspellen een groei van 5,7 procent. De ‘pessimisten’ zijn de economen van BNP Paribas en Oxford Economics, zij verwachten dat de Chinese economie dit jaar zal groeien met 4,5 procent.

Kortom, ze zijn het er allemaal over eens dat 2023 een gunstiger jaar gaat worden dan vorig jaar. Dat betekent dus ook dat het voor beleggers en investeerders interessant is op zoek te gaan naar aandelen van Chinese bedrijven die volop gaan profiteren van het economische herstel. Toch raden economen en analisten aan voorzichtig te handelen.

Bronnen: Evelyn Cheng & Jihye Lee – CNBC

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY-SA 4.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER