De financiële wereld is sinds begin dit jaar een nieuwe uitdaging rijker, namelijk COVID-19. Dit is voor het moment het meest belangrijke onderwerp waarover economen zich kopzorgen maken. Verschillende financiële instellingen hebben scenario’s bedacht wat de mogelijke impact gaat zijn op de wereldeconomie op lange termijn en dat voorspelt niet veel goeds.

COVID-19 is flink brokken aan het maken… Het virus heeft grote delen van China plat gelegd, Italië is volledig in lockdown, grote bijeenkomsten, festivals en noem maar op, worden geannuleerd als voorzorgsmaatregel om de verspreiding in te perken. Dat heeft natuurlijk ernstige gevolgen voor de wereldeconomie. Banken en economen hebben zich gebogen over dit probleem.

Het Institute for International Finance (IIF) verwacht dat de wereldeconomie dit jaar ‘slechts’ 1 procent gaat groeien. En dat is zelfs nog een uitspraak van vóór dat de olieprijzen waren gecrasht. Vorig jaar bedroeg de groei van de wereldeconomie namelijk 2,9 procent.

It is now clear that the shock will additionally dampen domestic demand globally, which will affect a wide range of non-traded activities across countries and regions simultaneously.

Recessie

Economen zijn er vrij zeker van dat we in een wereldwijde recessie gaan belanden vermits de impact op veel binnenlandse economieën bijzonder zwaar is. Andere financiële instellingen verwachten ook dat de wereldeconomie minder hard gaat groeien, maar minder pessimistisch dan het IIF. Ratingbureau Moody’s denkt bv. aan een toename van 2,4 procent dit jaar i.p.v. 2,9.

If health security controls fail to contain the spread of COVID-19, financial markets may soon have to accept that a global recession is a forgone conclusion.

De meningen zijn dus verdeeld want ook de Bank of America heeft een voorspelling gemaakt. Zij verwachten namelijk een groei van 2,8 procent, slechts 0,1 procent minder dan vorig jaar maar wel de laagste groei sinds 2009. Over één ding zijn ze alleszins duidelijk, de wereldeconomie is er onder aan het lijden. Maar hoe zwaar de last is, dat moet nog blijken op het einde van het jaar.

Bronnen: CNBC

Foto: Images Money – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>