Gisteren stond het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op het programma. Conform de verwachtingen verhoogde de Fed de rentestand met 0,25%. Jerome Powell liet in de toelichting weten dat de centrale bank de inflatie aanvankelijk onderschat heeft. De vraag die resteert is of de Fed op dit moment wel voldoende doet om de hoge inflatie te bestrijden.

Ondanks het feit dat de Amerikaanse centrale bank de inflatie compleet onderschat heeft, ziet Jerome Powell weinig gevolgen voor de toekomst. Tijdens zijn toespraak liet hij zelfs weten dat de Fed nog steeds rekent op een forse daling bij de inflatie. Volgens hem kan de inflatie uiteindelijk weer terugkeren richting de grens van 2%. De meeste economen verwachten echter niet dat dit binnen één of twee jaar zal gaan gebeuren.

Beleggers moeten rekening houden met meer renteverhogingen

De zalvende inflatiewoorden van Jerome Powell leken met name bedoeld te zijn om de bevolking gerust te stellen. Door de oplopende inflatiestand daalt de koopkracht en dit kan uiteindelijk funest zijn voor de economische groei. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Zerohedge, is te zien dat er een gigantische mismatch is ontstaan tussen enerzijds de Amerikaanse inflatie en anderzijds de Amerikaanse rente. De laatste keer dat er sprake was van een inflatie van 7,9% was tijdens de jaren ’80, maar toen was er sprake van een rente van 12%. Sinds gisteren bedraagt die rente nu 0,50%.

Gezien deze grafiek moeten beleggers rekening houden met meer renteverhogingen. Powell liet zelfs weten dat de Fed, indien nodig, meerdere renteverhogingen kan doorvoeren om de onverwacht hoge inflatie te bestrijden. En ondanks het feit dat beleggers hier rekening mee hielden, was het toch nog wel even schrikken. Het tijdperk van ‘gratis geld’ ligt in ieder geval definitief achter de rug.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>