Het meest recente Amerikaanse job rapport is niet bepaald om over naar huis te schrijven. Het aantal werklozen nam toe met 3.2 miljoen mensen vorige week wegens de lockdown en het sluiten van bedrijven. Goud steeg ‘dankzij’ het rapport en dan zou je verwachten dat aandelen de omgekeerde beweging zouden maken. Echter wist de Dow Jones met 400 punten te stijgen ondanks het teleurstellende nieuws.

Vrijdag was een goede beursdag, ook op de Amerikaanse markten. De Dow Jones wist te stijgen met 455 punten, of 1,9 procent, naar 24.333 punten. Ook de S&P 500 en de Nasdaq gingen hoger, respectievelijk met 1,6 en 1,5 procent. De drie hoofdindexen wisten opnieuw een wekelijkse stijging te boeken, dat was immers ook al drie weken geleden.

Art Hogan, hoofdstrateeg bij National Securities, verklaart de stijging door het optimisme op de aandelenmarkten. Volgens hem kunnen beleggers doorheen de negatieve data kijken en hopen dat de economie weldra zal heropstarten. Want ondanks dat in april 20.5 miljoen banen verloren gingen, zijn beleggers er blijkbaar zeker van dat het wel goed komt met de economie.

You have investors that seem to be able to look through the tsunami of negative economic data and earnings and towards the potential for a gradual reopening of the economy.

Sentiment

Aandelen zijn sinds hun dip in maart fors gestegen dankzij de positieve berichten over de daling van het aantal besmettingen en de versoepeling van de coronamaatregelen. Ook helpt het dat centrale banken massaal geld vrijmaken om de economieën te ondersteunen.

Het sentiment is sinds midden maart in de positieve zin veranderd maar toch waarschuwt men dat de risico’s niet zijn verdwenen. Virologen vrezen dat er een tweede piek zal aankomen in de zomer en dat de maatregelen wellicht opnieuw strenger zullen worden. De kans bestaat dus dat de heropleving op de beurzen van korte duur is en dat we in de zomer opnieuw gaan dalen.

Bronnen: CNBC

Foto: Needpix

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>