De pandemie fungeert als olie op het vuur inzake de escalatie tussen de Verenigde Staten en China. De twee grootste economieën ter wereld zitten al een tijdje verwikkeld in een strijd maar de pandemie kan er voor gaan zorgen dat China aan het langste eind trekt. De geopolitieke spanningen zullen alleen maar gaan toenemen en dat kan gaan wegen op de beurzen.

Vorig jaar, nog voor er sprake was van COVID-19, was de relatie tussen Washington en Peking al bijzonder slecht. Donald Trump was niet tevreden met de handelsbalans tussen beide landen en besloot daarom om importheffingen in het leven te roepen die de import van Chinese goederen duurder maakten. Nu komt er ook nog eens het coronavirus bovenop, geen goede combinatie.

Trump beschuldigt China ervan verantwoordelijk te zijn voor het ontwikkelen en verspreiden van het nieuwe coronavirus. Hij noemde het zelfs een ‘aanslag’ op de USA, zelfs groter dan Pearl Harbour en 9/11. Een zeer zware uitspraak die uiteraard in het verkeerde keelgat schiet.

In times of crisis, global rivalries tend to intensify rather than abate. The coronavirus crisis has led to a further deterioration in the already chronically bad relations between China and the US.

Hugo Brennan, analist bij Verisk Maplecroft, is niet gerust over deze escalatie. Hij verwacht dat Trump zijn presidentscampagne voor de verkiezingen eind dit jaar zal opbouwen rond het ‘blame China’-verhaal. Als hij opnieuw verkozen wordt, dan zullen we de komende vier jaar opnieuw in hetzelfde schuitje zitten en zullen beide landen verder ruziën met elkaar.

Positioneren

Maar dat zal China niet kleinkrijgen volgens Brennan, in tegeldeel zelfs. Hij is ervan overtuigd dat China de crisis zal gebruiken om zichzelf globaal te positioneren bij andere landen die ook zwaar zijn getroffen door COVID-19 door bijvoorbeeld medische producten te sturen naar landen in nood, hun zogenaamde ‘mask policy’.

China kan nu zijn aanwezigheid in Afrika, Europa en nog andere werelddelen gaan vergroten als ze zich meer en meer gaan openstellen voor globale handel. Er is voor China dus nog veel potentieel om te groeien op wereldniveau en dit ten koste van de USA.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!