De meeste Europese indices weten dit jaar nog relatief goed te presteren. Ten opzichte van Wall Street zijn de Europese beursprestaties te bestempelen als ‘tegenvallend’, maar ten opzichte van de groeilanden juist als ‘meevallend’. De kans is alleen aanwezig dat Europa de beursbeweging bij de meeste groeilanden opvolgt en zo dus ook in een dalende trend terecht komt.

Op dit moment zijn veel ogen gericht op de Duitse beurs. De Duitse beurs beweegt al anderhalf jaar min of meer zijwaarts en de negatieve tendens begint toe te nemen. En aangezien de Duitse beurs de belangrijkste Europese index is, kan een eventuele trenddraai bij de DAX index gevolgen hebben voor de rest van de Europese indices.

Duitse beurs is in zwaar weer terecht gekomen

Chris Kimble, van KimbleCharting, laat weten dat de grafiek van de Duitse beurs er behoorlijk angstaanjagend begint uit te zien. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van KimbleCharting, te zien dat er een hoofd-en-schouderpatroon gevormd is. Op het moment dat de neklijn doorbroken wordt, gaat dit patroon officieel in werking. En een dergelijk patroon staat binnen de TA-wereld bekend als een belangrijk toppatroon.

Daarnaast is de DAX index op dit moment ook aangekomen bij de steunlijn die al sinds het begin van deze Bull Market (2009) intact is. Deze steunlijn werd tijdens de correctie in 2015-2016 nog positief getest.

Gezien deze grafiek is het dus van cruciaal belang dat de Duitse beurs de komende tijd het hoofd boven water weet te houden.