Problemen in de opkomende markten, de handelsoorlog tussen China en de USA en stijgende rentevoeten. Factoren die een nieuwe financiële crisis kunnen ‘triggeren’. Economen vrezen dat de combinatie tussen een ‘liquidity squeeze’ en handelsoorlog voor onheil zal zorgen.

Ondanks de stijgende beurskoersen en een groeiende wereldeconomie dreigen er donkere wolken te vormen boven de financiële markten. Voornamelijk omdat de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten niet opgelost geraakt en omdat centrale banken de rentes aan het opkrikken zijn.

Naarmate de wereldeconomie groeit, zullen centrale banken meer geneigd zijn hun monetair beleid aan te passen en hun rentevoeten op te krikken. Marktkenners vrezen dat dit een ‘liquidity squeeze’ zal veroorzaken in verschillende opkomende markten waardoor geld lenen moeilijker wordt.

Dit zal tot gevolg hebben dat bedrijven en gezinnen minder zullen investeren en/of consumeren met als resultaat dat de economische groei in elkaar zal stuiken. Europa en de Verenigde Staten behoren niet tot de opkomende markten, maar ook hier worden de rentes geleidelijk aan verhoogd.

Handelsoorlog

Als je dit gegeven combineert met geopolitieke strubbelingen en een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld, dan ziet het er alvast niet rooskleurig uit. Deze landen hebben een grote invloed op de rest van de wereld gezien ze nog andere grote handelspartners hebben die rechtstreeks en onrechtstreeks zullen beïnvloed worden door de handelsoorlog.

In additional to (tighter economic conditions), there are non-economic factors: I mean trade war, trade dispute, geopolitical risk might be (a) potential list of factors to affect the global economy.

Heenam Choi, CEO van Korea Investment Corporation, is dus niet bepaald positief over de huidige situatie maar hij benadrukt wel dat de opkomende markten, sinds de financiële crisis, structurele hervormingen hebben doorgevoerd waardoor ze meer bestand zijn tegen een nieuwe crisis.

Bronnen: CNBC

Foto: Geralt – Pixabay

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)