De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een nieuwe opkoopprogramma aangekondigd. Iedere maand zal er 20 miljard euro aan obligaties worden opgekocht, voor hoe lang het nodig blijft volgens de bank. Ook verlaagde de centrale bank de depositorente van -0,4 naar -0,5 procent.
Markten werden niet verrast door het nieuwe opkoopprogramma, dat ook wel quantitative easing (QE) wordt genoemd. De beslissingen van Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, waren grotendeels al ingeprijsd in de koersen.
De nieuwe maatregelen zijn overigens het laatste kunstje van Draghi. Hij zal binnenkort het stokje overdragen aan Christine Lagarde, de voormalig topvrouw van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Lagarde sprak al openlijk uit een voorstander te zijn van stimulerend beleid van de ECB.
Inflatie en economische groei
Het nieuwe stimuleringspakket heeft voornamelijk twee doelen: het verhogen van de inflatie en de economische groei stimuleren. Het een is natuurlijk met het ander verweven.
Toch wist het vorige stimuleringspakketten van de ECB de inflatie niet op een gewenst niveau van 2 procent per jaar te krijgen. Of het nu wel lukt is de vraag. Mario Draghi riep overheden dan ook op om hun steentje bij te dragen, en de economische groei te stimuleren:
Gezien de verzwakkende economische vooruitzichten en de nog steeds aanwezige risico’s, moeten overheden ruimte vrijmaken voor fiscale maatregelen en tijdig handelen.
Duitse economie koelt af
Met risico’s doelt Draghi vooral op de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de Brexit.
Als gevolg van de handelsoorlog koelde de Duitse economie al af. Vooral de Duitse industriële productie heeft het te verduren. Dat blijkt bijvoorbeeld uit leidende economische data, zoals inkoopmanagersindices.
Bron: CNBC
Foto: iStock
UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!
Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…
Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.