Het Europese continent vertoeft momenteel in een onrustige periode, het heeft te maken met een Brexit, rellen in Parijs, een migratiecrisis, de ECB en de Italiaanse budgetteringsproblemen. Dit alles weegt uiteraard op de Europese beurzen en de druk neemt alsmaar toe.

De Europese Unie heeft het de afgelopen maanden niet bepaald gemakkelijk gehad en het ziet er naar uit dat het er niet beter op gaat worden. Er zijn verschillende factoren die een negatieve druk uit oefenen op de economie en de financiële markten, de Brexit, rellen, migratie en Italië.

Brexit

Wie aan de Europese Unie denkt, denkt ongetwijfeld ook aan de Brexit. Deze twee gaan hand in hand en dat zorgt voor onzekerheid en onduidelijkheid. De situatie is onvoorspelbaar omdat beide kampen niet overeen lijken te komen op allerlei vlakken omtrent de uittreding uit de Europese Unie.

Het is niet alleen de situatie tussen de EU en het VK, maar ook de positie van Theresa May als Brits premier komt in het gedrang. Als ze niet genoeg steun krijgt binnen haar rangen, dan moet ze aftreden en dan zit het spel helemaal op de wagen en zijn we terug naar af.

Rellen

De opstand van de Franse bevolking in Parijs tegen het bestuur van de overheid is een bijkomende zorg voor Frankrijk en de Europese Unie. President Macron heeft na lange betogingen een aantal toegevingen gedaan en hoewel dat goed is voor de bevolking, kost het de Franse schatkist veel geld.

Hun begroting komt hierdoor in het gedrang en zal de Europese drempel van 3 procent overschrijden als er geen maatregelen worden genomen. Julien Manceaux, senior econoom bij ING, is geen voorstander van de acties van Macron.

As long as President Macron has not shown that France can be reformed, the rest of Europe, especially in the north, will not be ready to support risk sharing or tax transfers among euro zone members.

ECB

De hele cocktail van onzekerheden en tumult komt ook nog eens op een ongelegen moment, net nu de Europese Centrale Bank heeft besloten om hun opkoopprogramma en stimulus stop te zetten. De economische en politieke fragiliteit kan momenteel nog wat extra steun gebruiken.

Verder is er ook het rentebeleid dat naar verwachting opgetrokken zal worden en de rente opnieuw zal verhogen. Het is afwachten wat de volgende stappen van de Europese Centrale Bank zijn. Gaan ze de situatie laten hoe ze is of worden er toch nog maatregelen genomen?

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere