De rente op 10-jarige Duitse staatsobligaties is weer in negatief terrein gezakt. De daling van de rente is een gevolg van teleurstellende economische data uit de grootste economie van Europa. Het is voor de eerste keer sinds oktober 2016 dat de Duitse 10-jaars rente negatief is.
Cijfers over de productie uit Duitsland waren teleurstellend. De productie in Duitsland kromp namelijk nog verder in maart. De inkoopmanagersindex van de productie in Duitsland kwam onder de 50 uit. Alles onder de 50 duidt op een krimp. Er wordt dus minder geproduceerd in Duitsland.
De markt rekent deze krimp aan de nog onopgeloste handelsgeschillen, zo stelt Reuters. Handelsgeschillen met bijvoorbeeld de Verenigde Staten en China.
Op een grafiek van Reuters is te zien hoe de obligatiemarkt op het nieuws reageerde. Ook de euro levert terrein in met 0,7 procent ten opzichte van de dollar.
Analisten voorspellen meer onheil
Volgens analisten zal er meer teleurstellende data uit Europa komen. Zo stelt Tim Graf, senior strateeg bij Stale Street Global Advisors:
Data, zoals dat we vanmorgen hebben gezien van de Europese productiesector, geeft een indicatie dat we nog meer zwakke economische cijfers uit Europa kunnen verwachten.
Daaraan voegde Graf toe:
Volgens mij is iedereen is op zoek naar het kantelpunt, wanneer het eindelijk beter gaat worden. Maar dat punt is nog helemaal niet nabij.
Ook rente in V.S. omlaag
Duitsland is niet het enige land met een dalende rente op staatsobligaties. De rente in Amerika daalde ook, nadat bekend werd dat de Fed weer een soepeler monetair beleid gaat voeren.
De yield curve van de Amerikaanse staatsrente vlakte verder af en dat is een signaal dat de Amerikaanse economie mogelijk afstevent op een recessie.
Bron: Reuters
Foto: iStock
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)