De Duitse auto-industrie zou met wel 12 procent kunnen dalen, in slechts drie handelsdagen. Tenminste als president Donald Trump tarieven oplegt voor Europese autofabrikanten. Zo stelde Christop Schon, CEO van Axioma, een bedrijf dat zich bezighoudt met risicomanagement.

We zullen snel weten of deze voorspelling werkelijkheid wordt. Zo heeft Trump tot vrijdag middernacht (Washington-tijd) om te beslissen of hij importtarieven invoert op auto’s. Een dergelijke beslissing zou de gehele Duitse economie raken, en zo ook de Europese.

Duitse aandelenmarkt kan wel 6 procent dalen

Duitsland is namelijk de grootste exporteur van auto’s naar de Verenigde Staten. Volgens Schon zou de Duitse aandelenmarkt met wel 6 procent kunnen dalen en de auto- en componentensector met 12 procent. Dat alles zou in een vrij korte tijd kunnen gebeuren. In slechts drie handelsdagen, of meer dan vijf tot tien handelssessies.

In 2018 dreigde Trump al met tarieven voor de Europese auto-industrie. Het argument was, net als bij China, de oneerlijke handelsbalans. En die oneerlijke balans is volgens Trump een gevaar voor de nationale veiligheid in de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten is de grootste importeur van auto’s wereldwijd. En Europa is de grootste exporteur van auto’s wereldwijd.

Handelsoorlog Verenigde Staten en China raakt Duitsland

Een directe handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en Europa is niet wenselijk. Maar Europa zal het ook te verduren krijgen als de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China escaleert. In dat geval zal Duitsland de plaats zijn die het hardst geraakt zal worden. Zo stelde Mark Phelps, CIO bij AllianceBernstein:

47 procent van het Duitse BBP komt van export, de meerderheid hiervan gaat naar Amerika en China. Als hun handelsoorlog escaleert, is Duitsland waarschijnlijk de plek dat het hardst geraakt zal worden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar