De handelsspanningen tussen de VS en China zijn tijdens de afgelopen dagen verder opgelaaid. Over en weer worden er nieuwe importtarieven opgelegd. Enkele weken geleden leek een handelsakkoord nog dichtbij te zijn, maar vandaag de dag moeten we vrezen voor een verdere escalatie van het handelsconflict.

Zakenbank Bank of America Merrill Lynch heeft onlangs een nieuw onderzoek gehouden onder tal van fondsmanagers. Een fondsmanager is een persoon die direct verantwoordelijk is voor het management van de portefeuille van het beleggingsfonds. En uit dit onderzoek blijkt dat de fondsmanagers zich op dit moment grote zorgen maken over het oplaaide handelsconflict tussen de VS en China.

Zorgen over de handelsoorlog zijn volledig terug

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch, is te zien dat op dit moment bijna 40% van de fondsmanagers vreest voor de handelsoorlog tussen de Amerikanen en de Chinezen. Een maand geleden bedroeg dit nog ongeveer de helft. Met andere woorden zijn de zorgen over de handelsoorlog weer helemaal terug.

Ook maakt ongeveer 7% van de fondsmanagers zich zorgen over een eventuele beurszeepbel. Een maand geleden sprak nog geen één fondsmanager daarover. Daarnaast wordt er nog steeds gevreesd voor een eventuele harde landing van de Chinese economie. Ook de Amerikaanse politiek blijft de gemoederen bezighouden.