Het afgelopen decennium stond voor een groot deel in het teken van de bankencrisis. Deze crisis brak in het jaar 2008 uit en hield in Europa enkele jaren stand. Sommige economen zijn zelfs van mening dat er nooit een oplossing is gekomen voor deze bankencrisis. Zij beweren dat het een kwestie van tijd is alvorens de nieuwe zeepbel uiteen knapt.

Tijdens de afgelopen 10 jaar moesten de Europese bankaandelen gezamenlijk bijna 50% aan beurswaarde inleveren. Met andere woorden zijn de Europese bankaandelen, in tegenstelling tot de Amerikaanse bankaandelen, de bankencrisis nog steeds niet te boven gekomen. Volgens Jeroen Blokland hebben de Duitse bankaandelen nog dramatischer gepresteerd.

Duitse bankaandelen presteren nog slechter dan het Europese gemiddelde

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Jeroen Blokland, is te zien dat de Duitse bankaandelen gezamenlijk tijdens de afgelopen 10 jaar ruim 70% aan beurswaarde hebben moeten inleveren. Hiermee presteren de Duitse bankaandelen dus slechter dan het Europese gemiddelde. En deze dramatische beursprestatie is voor een groot deel te danken aan de beurscrash die heeft plaatsgevonden bij Deutsche Bank.

Voor de bankensector is het te hopen dat het nieuwe decennium geen herhaling wordt van het decennium dat net achter de rug ligt. De Europese bankensector kan in ieder geval hoogstwaarschijnlijk een nieuwe klap niet incasseren.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)