De verwachtingen voor het eerste kwartaal van dit jaar waren uiteraard laag gezien de pandemie de hele wereldeconomie op zijn knieën heeft gebracht. Dat geldt ook voor de Europese sterkhouder Duitsland. Tijdens Q1 gingen de Duitsers achteruit want de economie kromp met 2,2 procent. De quarantainemaatregelen hebben ervoor gezorgd dat bedrijven de deuren sloten en dat consumenten nauwelijks geld konden uitgeven.

Het gaat niet goed met de wereldeconomie, zoveel is duidelijk. Dat de angst overheerst, is merkbaar aan de koersen hoewel we de laatste weken toch wat meer optimisme ervaren op de markten. De angst heeft te maken met COVID-19 en ook Duitsland ontsnapt niet aan het euvel. Veel landen hebben een negatief kwartaal achter de rug, zo goed als allemaal eigenlijk.

Analisten en economen hadden reeds voorspeld dat de resultaten voor Q1 niet veel soeps gingen zijn, ook voor de Duitse economie. Maar de huidige cijfers zijn toch best wel hard, Duitsland maakte de scherpte terugval mee sinds de eerste drie maanden van 2009.

Krimp

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar kromp de Duitse economie met 2,2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Tijdens Q4 van 2019 wist Duitsland nog een jaarlijkse stijging neer te zetten van 0,4 procent. De resultaten voor het tweede kwartaal zullen wellicht minder erg zijn vermits de maatregelen eind april werden versoepeld.

Het aantal besmettingen in Europa, en dus ook in Duitsland, is fors gedaald de afgelopen weken. Het stelt landen in staat om de economie herop te starten waardoor mensen terug kunnen gaan werken en consumenten opnieuw kunnen gaan winkelen. Een noodzakelijk stap want de Europese en Duitse economie snakken naar adem.

Bronnen: CNBC

Foto: Avij – Wikimedia

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>