Uit gegevens van het Duitse statistiekbureau is gebleken dat de Duitse economie in een recessie is getuimeld in het eerste kwartaal dit jaar. Het bbp kromp tijdens de eerste drie maanden van het jaar met 0,3 procent. In Q4 vorig jaar was er ook al een krimp van 0,5 procent. Dit baart de eurozone zorgen vermits Duitsland dé groeimotor is van de regio.

Minder positief nieuws voor Duitsland, hun economie is twee kwartalen op rij gekrompen met als gevolg dat er dus sprake is van een recessie. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar ging het bbp 0,5 procent onder de nulgroei, tijdens het eerste kwartaal van dit jaar nog eens met 0,3 procent. De DAX 30 is de afgelopen 5 dagen 2,55 procent gedaald.

De grootste economie van Europa staat onder druk, vooral door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Volgens het statistiekbureau gaven Duitse huishoudens in het eerste kwartaal een stuk minder uit en daalden de consumptieve bestedingen in die periode met 1,2 procent. Claus Vistesen, hoofdeconoom bij Pantheon Macroeconomics, deed een melding naar hun klanten:

Germany did fall into recession at the end of last year, after all, as the shock in energy prices weighed on consumers’ spending.

ECB

Hij voegde er aan toe dat de Duitse economie de komende kwartalen wellicht opnieuw zal groeien, maar er is geen bewijs dat dit een sterk herstel zal zijn. De hoge inflatie en hoge rentevoeten zorgen voor een combinatie die niet gunstig is voor economische groei. De Europese Centrale Bank gaat vermoedelijk nogmaals de rentes verhogen tijdens de volgende bijeenkomst. De rentes zijn sinds juli vorig jaar al met 375 basispunten verhoogd.

En volgens sommige bestuursleden van de Europese Centrale Bank kan het nog agressiever. Gouverneur van de Duitse centrale bank Joachim Nagel zei eerder deze week dat de centrale bank meerdere renteverhogingen in het verschiet heeft. Nagel is echter een van de meest agressieve leden van de centrale bank.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: ChrisGoldNY – FlickrCC BY-NC 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>