De Japanse aandelenmarkt heeft meer dan 3 decennia gewacht op zijn moment in de zon. De belangrijkste aandelenindexen van het land staan op de hoogste standen sinds 1990, toen de beruchte activabubbel van eind jaren 80 net aan het leeglopen was. De recente rally zou mogelijk nog even kunnen aanhouden.

Tot dusver is de Topix-benchmark dit jaar met bijna 14% gestegen en de Nikkei 225, die de Japanse blue-chipbedrijven volgt, met bijna 17%. De indexen overtroffen de S&P 500 van de Verenigde Staten en de Stoxx 600 van Europa, die beide met zo’n 8% zijn gestegen.

Beleggers zeggen dat Japanse aandelen hebben geprofiteerd van relatief goedkope waarderingen, een langverwachte terugkeer van de inflatie en een zwakkere munt. Een steunbetuiging van Warren Buffett heeft waarschijnlijk ook geen kwaad gedaan. De legendarische belegger vertelde de Japanse krant Nikkei in april dat zijn vlaggenschip, Berkshire Hathaway, van plan was zijn belangen in 5 Japanse bedrijven te vergroten.

Verandering van bovenaf

Japanse aandelen hebben hun grootste impuls gekregen van een herziening van de regels voor ondernemingsbestuur, waardoor leidinggevenden van bedrijven gedwongen worden hun aandeelhoudersrendement te verbeteren. Analisten van JPMorgan zeiden vorige week dat deze structurele verandering de huidige marktrally “staying power” kan geven.

Eerder dit jaar begon de beurs van Tokio bedrijven op te dragen meer aandacht te besteden aan hun aandelenkoers. De beurs spoorde hen aan met plannen te komen om hun koers-boekverhouding (P/B),dat wil zeggen de koers van het aandeel ten opzichte van de boekwaarde, te verhogen.

Volgens gegevens van Man Group uit februari handelt de helft van de aan de beurs van Tokio genoteerde bedrijven met een P/B-ratio van minder dan één, tegenover slechts 3% van de bedrijven aan de S&P 500.

Een lage ratio betekent dat het aandeel een koopje is. Het probleem is dat ten minste de helft van de Japanse bedrijven de afgelopen 20 jaar is blijven steken in een ratio van minder dan één. Als gevolg daarvan is er weinig stimulans voor beleggers om de aandelen te kopen als ze niet geloven dat ze het aandeel later tegen een hogere prijs kunnen verkopen. Dit kan nu dus veranderen.

Inflatie is terug van weggeweest

Een recente stroom van bemoedigende economische gegevens in Japan heeft de stemming onder beleggers verhoogd, terwijl een zwakkere munt de export van het land competitiever heeft gemaakt.

Wat centrale banken in andere grote economieën het afgelopen jaar hebben bestreden – de stijgende inflatie – is door de Japanse beleidsmakers toegejuicht. Na decennia van deflatie stegen de consumentenprijzen van het land in januari in het snelste jaartempo in 41 jaar. De inflatie is sindsdien iets afgenomen, maar blijft ruim boven de doelstelling van 2% van de Bank of Japan.

Toch heeft de centrale bank haar belangrijkste rentevoet onder nul gehouden, terwijl haar tegenhangers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie de leenkosten in een recordtempo hebben verhoogd om de prijzen in toom te houden.

Dat verschil in monetair beleid heeft de waarde van de Japanse yen ten opzichte van de meeste andere belangrijke valuta omlaag gedreven. De munt is ten opzichte van een jaar geleden met bijna 9% gedaald tot 139 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een zwakkere munt maakt de export van het land relatief goedkoper op de wereldmarkt, een bijzondere zegen voor een belangrijk exportland als Japan.

Bron: CNN
Foto: iStock