Het coronavirus weet niet alleen te leiden tot vele doden, het dodelijke virus brengt ook grote economische schade aan. Afgelopen week verschenen er dramatische cijfers over de groei tijdens het tweede kwartaal van 2020. In deze context kan het woord ‘groei’ beter ingeruild worden voor het woord ‘krimp’. De Duitse economie is terug bij het niveau uit het jaar 2011.

Het Duitse bruto binnenlands product werd tijdens het tweede kwartaal van 2020 geconfronteerd met een krimp van 10% (ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019). Economen waren aanvankelijk iets optimistischer gestemd. De krimp bij het Duitse BBP was in het bijzonder te danken aan de sterk teruglopende export. De Duitse economie is immers nog steeds voor een groot deel afhankelijk van deze export.

Negen jaar aan economische groei is in rook opgegaan

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Duitse economie terug is gekeerd op het niveau dat voor het laatst in het jaar 2011 bereikt werd. Met andere woorden is er 9 jaar aan economische groei in een aantal maanden tijd verloren gegaan.

Deze grafiek maakt pijnlijk duidelijk wat voor schade de coronacrisis op dit moment aanricht. Daarnaast is de kans groot dat de wereldeconomie tijdens de komende maanden ook nog gebukt gaat onder het dodelijke virus. Dat zal helemaal het geval zijn indien er een tweede golf de kop opsteekt.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>