De Duitse industriële productiesector heeft het al maanden lastig. Tijdens de afgelopen week werd bekend gemaakt dat de industriële productiesector tijdens de afgelopen maand met 5,3% wist te krimpen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is de grootste daling sinds het jaar 2009. De Duitse economie komt daardoor steeds verder onder druk te staan.

Wat maar weinig mensen weten is dat de Duitse economie voor een groot deel afhankelijk is van haar export. Over het algemeen staan de Duitsers bekend om de export van haar auto’s. Maar, ook de machines mogen er wezen. Duitse kwaliteitsproducten zijn al jaren overal in de wereld in trek. Toch zijn er tijdens de afgelopen 12 maanden wat scheurtjes in dat beeld ontstaan. Als gevolg van de Brexit en de handelsoorlog is de Duitse export onder druk komen te staan.

Tijd begint te dringen voor de Duitse economie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Duitse industriële productiesector het al een jaar lang lastig heeft. De fabrieksorders lopen maand in maand uit terug als gevolg van de onzekerheid omtrent de Brexit en de aanhoudende handelsoorlog. Sinds de uitbraak van de financiële crisis hebben we een dergelijke krimp niet meer gezien.

Deze grafiek maakt duidelijk dat de tijd voor exportlanden als Duitsland begint te dringen. De opgelegde Amerikaanse importtarieven vormen een bedreiging voor tal van exportlanden. En Duitsland weet vooralsnog de dans niet te ontspringen.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS