Het inflatiespook is nog lang niet geweken, dat bleek afgelopen week nog maar eens. Afgelopen vrijdag werden de Duitse producentenprijzen gepubliceerd en de prijsstijging kwam veel hoger uit dan verwacht. In vergelijking met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand met maar liefst 18,4% op. En die prijsstijging kan ook grote gevolgen voor de algehele inflatie hebben.

De problemen in de productieketen lijken met de dag groter te worden. In verband met het snelle economische herstel is er een mismatch ontstaan tussen de vraag- en de aanbodzijde. Het gevolg is dat de prijzen stijgen en steeds meer producenten worden hier mee geconfronteerd. In Duitsland is er al enkele maanden sprake van een forse stijging bij de producentenprijzen. Zo was er in september nog sprake van een prijsstijging van 14,2%.

Duitse inflatie kan verder gaan oplopen

Het probleem is dat de Duitse producenten op een gegeven moment de stijgende prijzen zullen gaan doorberekenen in hun verkoopprijzen. Dat is ook niet verwonderlijk te noemen, want de marges staan onder druk als gevolg van de hogere inkoopprijzen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat er al decennialang een verband is tussen enerzijds de Duitse producentenprijzen en anderzijds de Duitse inflatie. Dit is met name het geval op het moment dat er sprake is van een langdurige stijging bij de producentenprijzen.

Op de grafiek is te zien dat de algehele inflatie ook al enkele maanden in de lift zit. Zo noteert de Duitse inflatie nu rond de 4,5%. Economen verwachten dat deze inflatie nog verder zal oplopen op het moment dat de producentenprijzen hoog blijven. Wat dat betreft is het gevaar van het inflatiespook dus nog lang niet geweken.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>