De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Chinese eerste minister Li Keqiang hebben maandag benadrukt dat ze toegewijd blijven aan een multilateraal handelssysteem. Hun bericht kwam er maandag nadat Washington besliste om nieuwe importtarieven in te voeren.

Duitsland en China hebben een nieuwe handelsovereenkomst getekend ter waarde van 20 miljard euro. De Chinese eerste minister Ki Leqiang benadrukte dat landen moeten samenwerken in plaats van bruggen op te blazen en zich terug te trekken en een protectionistisch beleid te voeren.

Free trade plays a strong leading role for both sides and for the world economy.

Naast meerdere samenwerkingsprojecten tussen overheidsinstanties, hebben bedrijven zoals BASF, BMW, Volkswagen, Daimler, Siemens en Bosch overeenkomsten en partnerschappen aangekondigd.

Handelsconflict

Donald Trump ‘activeerde’ vrijdag importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 34 miljard dollar als een reactie op de tegenmaatregelen die China heeft genomen. Ook Europese auto’s, aluminium en staal ontsnappen niet aan de harde hand van president Donald Trump.

De Duitse autobouwer BMW merkt al een verschil. Ze lieten weten dat de ze prijzen voor hun SUV’s, die ze in Amerika bouwen, gaan moeten verhogen omdat China eveneens een importheffing heeft ingevoerd om de import van Amerikaanse voertuigen.

We have a lot of direct investment in the United States of America, we have a lot of direct investment in China.

Angela Merkel is tevreden over het feit dat China zijn economie openstelt naar de buitenwereld toe en actief bezig is met het sluiten van handelsakkoorden. De deal die beide landen hebben gesloten om maand omvat de bouw van een Chinese fabriek in Duitsland om batterijen te leveren aan BMW.

Bronnen: CNBC

Foto: World Economic Forum – Wikimedia