Het Internationaal Energie Agentschap (IEA), met hun hoofdkantoor te Parijs, maakt zich zorgen over de stijgende energieprijzen. Volgens hun laatste maandelijkse rapport zijn de prijzen voor kolen, gas en olie hard gestegen. Het IEA concludeert dat de ‘dure energie’ zijn comeback maakt en dat dit op termijn een negatieve invloed zal hebben op de groei van de wereldeconomie.

Guess who’s back, back again? Inderdaad, dure energie. Dat heeft u alvast gemerkt aan de berichten over de stijgende prijzen voor elektriciteit en diesel. Het Internationaal Energie Agentschap bevestigt in een rapport dat de prijzen voor energie effectief gestegen zijn, voornamelijk kolen, gas en olie.

Our position is that expensive energy is back … And it poses a threat to economic growth.

De olieprijs is dit jaar al met 25 procent gestegen. Investeerders en marktkenners denken zelfs dat we volgend jaar opnieuw de 100 dollar per vat zullen aantikken. Door deze forse stijging heeft het energieagentschap de vooruitzichten voor de vraag naar olie verlaagd met 110.000 vaten per dag naar 1,3 miljoen vaten per dag in 2018 en 1,4 miljoen vaten per dag volgend jaar.

 

Wereldeconomie

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft de groeivooruitzichten van de wereldeconomie verlaagd met 0,2 procent naar 3,7 procent voor dit jaar en volgend jaar. Verder verwachten ze ook, net zoals het de OPEC ook voorspelt, een daling van de wereldwijde vraag naar olie.

It is an extraordinary achievement for the global oil industry to meet the needs of a 100 million barrels per day market, but today … We have reached new twin peaks for demand and supply by straining parts of the system to the limit.

Er staat ook nog redelijk wat te gebeuren op de oliemarkt. Het is koffiedik kijken wat de OPEC van plan is met de productiecapaciteiten en wat de Verenigde Staten gaan doen met hun sancties voor Iran. Deze factoren zullen een belangrijke rol spelen voor de evolutie van de olieprijzen op korte en lange termijn. De kans is echter groot dat de prijzen de komende jaren nog verder zullen stjigen.

Bronnen: CNBC

Foto: ResoneTIC – Pixabay

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>