Het aantal besmettingen in Europa blijft sterk toenemen. Verschillende landen hebben reeds strengere maatregelen in het leven geroepen om de verspreiding in te perken. Een lockdown 2.0 staat voor de deur met alle economische gevolgen van dien. De Europese Centrale Bank is niet van plan om op korte termijn actie te ondernemen tegen de tweede besmettingsgolf. Wellicht zullen ze pas gaan versoepelen in december, aldus enkele economen.

Het lijkt weer een moeilijke periode te gaan worden voor de Europese economie. Het aantal coronabesmettingen is aan het pieken en verschillende landen nemen zware maatregelen die negatieve economische gevolgen zullen hebben. Op de globale aandelenmarkten is de trend alleszins bijzonder negatief geworden de afgelopen weken. De Europese Centrale Bank zou gaan ingrijpen, echter zal dit waarschijnlijk pas in december zijn.

Dirk Schumacher, managing director bij Natixis, verwacht niet dat er tijdens de bijeenkomst van de ECB vandaag knopen zullen worden doorgehakt. Het beste wat we volgens hem kunnen verwachten is een sterk signaal van versoepeling in december. De volgende beleidsvergadering is op 10 december dus is de kans groot dat de ECB dan extra gaat stimuleren.

We expect a clear signal for action in December coming from the meeting. The risk to the recovery is rising again and latest inflation data have disappointed undershooting again staff projections. All this should clear the way for an increase of the PEPP in December.

PEPP

Het PEPP, oftewel het ‘pandemic emergency purchase program’, is een stimuleringspakket van de Europese Centrale Bank dat de negatieve gevolgen van de coronacrisis moet neutraliseren. Dit is broodnodig want de economische gegevens voor de Europese Unie zijn aan het verslechteren. Het PMI-cijfer noteert op het laagste niveau van de afgelopen vier maanden.

Currently we expect a composite easing strategy in December: more PEPP, in one form or another, to address the pandemic risk and more APP (asset purchasing program) to address the persistent low inflation problem.

Ook Mark Wall van de Deutsche Bank verwacht pas extra stimulus in de maand december. Het is alleszins een bijzonder moeilijk jaar geweest voor de nieuwe voorzitster, Christine Lagarde. Ze krijgt meteen de zwaarste economische inzinking sinds de tweede wereldoorlog op haar bord.

Bronnen: CNBC

Foto: Pikrepo

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>