De volatiliteitsindex wist gisteren voor het eerst sinds juni uit te komen boven de grens van 40. De onrust op de financiële markten wordt grotendeels veroorzaakt door de aankomende Amerikaanse verkiezingen en de snelle stijging bij het aantal coronabesmettingen. Is dit het begin van een diepere beursdaling?

Tijdens de afgelopen dagen verschenen er tegenvallende nieuwsberichten over het aantal nieuwe coronabesmettingen in de wereld. Het wordt steeds duidelijker dat Europa op dit moment gevangen zit in de gevreesde tweede coronagolf. En de kans is groot dat het virus nog maandenlang voelbaar zal zijn in de EU. Ook in de rest van de wereld begint de situatie langzaam maar zeker zorgwekkender te worden.

Verkiezingen en het coronavirus weten samen te zorgen voor dalende beurskoersen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de VIX-index gisteren voor het eerst sinds juni wist uit te komen boven de grens van 40. Dat er gisteren sprake was van grote beweeglijkheid, was ook duidelijk op de aandelenmarkten terug te zien. Zo werden de Europese en Amerikaanse beurzen geconfronteerd met dieprode beursstanden.

Voor beleggers is het te hopen dat de VIX-index binnenkort weer richting het zuiden weet te draaien. Een hogere VIX-index duidt immers op onrust op de financiële markten. En in het overgrote deel van de gevallen resulteert dit voor de aandelenmarkten in dalende beurskoersen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>