Benoit Coeure, lid van de Raad van Bestuur van de Europese centrale bank, heeft onlangs zijn zorgen geuit over de handelsvoering van Donald Trump. Coeure laat weten dat deze acties de groeivooruitzichten voor de wereldeconomie schaden. Ook heeft de oorlogspraat van Trump mogelijk invloed op het afbouwbeleid van de centrale bank.

Coeure liet afgelopen vrijdag weten dat de acties van Trump op een heel ongeschikt moment komen. Hij stelt dat een scenario van een handelsoorlog de mondiale onzekerheid doet vergroten in een tijd waarin sommige centrale banken nog maar net begonnen zijn met het afronden van de stimuleringsmaatregelen.

Afbouwbeleid gaat mogelijk langer duren dan verwacht

Coeure benadrukt dat de ECB de situatie nauwlettend in de gaten zal houden. Zo heeft Draghi herhaaldelijk gewaarschuwd dat mogelijke tegenvallers er voor kunnen zorgen dat het afbouwbeleid vertraagd wordt. De afgelopen maanden was dit moeilijk te verdedigen aangezien de Eurozone-groei uitstekend was, maar die tijd lijkt ook voorbij te zijn.

Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de meest recente PMI-cijfers sterk tegenvielen. Met name de dalende detailhandelsverkopen baren zorgen.

De hoge heren van de ECB komen op 26 april opnieuw bijeen om het beleid te bespreken. Het belooft in ieder geval een lange vergadering te gaan worden.