De Europese Centrale Bank, nog altijd onder leiding van Mario Draghi, heeft de afgelopen jaren al redelijk wat ondernomen om de Europese economie te ondersteunen en erbovenop te helpen. Hun liedje is nog niet uitgezongen, volgens een topman bij de centrale bank zal er tijdens de volgende bijeenkomst in september een nieuw rondje stimulus worden aangekondigd.

Het gaat wat minder met de wereldeconomie en bijgevolg ook met de Europese economie. Eén van de topbankiers bij de Europese Centrale Bank, namelijk Olli Rehn, heeft tijdens een interview met The Wall Street Journal laten weten dat de bank niet gaat stilzitten tijdens deze ‘storm’. Hij zei dat er genoeg redenen zijn voor de ECB om actie te ondernemen en opnieuw te stimuleren.

Hij verwacht dat er een nieuw stimuleringspakket zal worden aangekondigd tijdens de eerstvolgende bijeenkomst in september. Het pakket zal vermoedelijk bestaan uit obligatieaankopen en een versoepeling van het rentebeleid. Beleggers zullen alvast tevreden zijn met de stimulus.

Het is belangrijk dat we met een significant en betekenisvol stimuleringspakket komen in september. Met betrekking tot de financiële markten, is het vaak beter om door te schieten dan om tekort te schieten.

QE en lagere rente

De economische motor van Europa, Duitsland, zit in de moeilijkheden door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. Als de Duitse economie in een recessie belandt, volgt de rest van Europa ongetwijfeld. Dit scenario wil de Europese Centrale Bank het liefst vermijden.

Analisten verwachten dat de rente nog eens met 0,1 procent gaat worden verlaagd. Ook zullen er opnieuw obligaties worden opgekocht, net zoals de ‘quantitave easing’ die ze eerder in het leven hadden geroepen. Rehn bevestigd dat de voorzichten voor de Europese economie de afgelopen maanden zijn verslechterd en dus zijn de maatregelen voor meer stimulus volledig gerechtvaardigd.

Bronnen: Finanzen

Foto: Achi8seiran – Pixabay